Detta ska du tänka på inför installeringen

För- och nackdelar med solenergi
April 12, 2019
Den gröna elen
May 1, 2019

När du ska installera solceller i din villa är det viktigt att ta reda på om husets isolering är tätt nog. Annars kommer värdefull värme att rymma ut och inte bli så pass varmt som du vill ha det inomhus. Du kan också se om dina fönster har gummilister som har blivit defekta av årens gång. Om du upptäcker detta ska du försöka att åtgärda dessa fel på grund av fönstret kan också bidra till att släppa ut värmen.

Många dörrar är heller inte tillräckligt täta utan kan ge upphov till att den behagliga värmen försvinner och att obehagliga kalla drag uppstår. Om ditt hus är väldigt dragigt och gammalt kan det vara klokt och lönt att investera i att göra en tilläggsisolering. Gamla hus har en tendens att ha läckage av värmen på vinden. Det beror på att värmen vill gärna sticka ifrån och letar sig alltid uppåt. Lösning blir då att göra en extra isolering på vinden som kommer att minimera chanserna för värmen att börja läcka. Vid äldre hus som isoleras måste man alltid införskaffa ett gott ventilations system så att värmen kommer att cirkulera på det lämpligaste sättet inne i huset.

Monteringen

Tak som ska ha solpaneler bör helst monteras upp i söderläge. Men det fungerar även utmärkt på tak som ligger i sydost och sydväst.

Om huset är omgiven av stora träd som skuggar taket, bör man helst ta bort dom så att solcellerna kan göra sitt arbete till 100%. Vid ett alltför skuggigt hustak kan man göra en lösning genom att installera solpaneler på ett angränsande garagetak istället.

Det optimala taket för installering av solceller är det platta taket. Avståndet blir mindre på platta tak mellan plattorna och kommer att fungera effektivt med att ta upp värmen. Det finns även möjligheter att installera upp solceller på husets yttervägg. Då får man dock 30% mindre el. Men det allra bästa är om solcellerna får ta plats högt upp och då är taket det som blir det allra bästa alternativet.

Solcellsmodulerna ska placeras lutande. Med en mindre lutning kommer man att få mer el på sommaren och med en större lutning blir elen mera produktiv på våren och hösten. Om det skulle vara helt omöjligt att installera solceller, så kan solfångare vara ett bra val för dig. Solfångaren är expert på att kunna omvandla solens strålar till behaglig värme in till ditt hus.

Skötselråd

Solpaneler behöver ingen speciell skötsel. Det som du kan göra är att ta bort nedfallna löv och kvistar som kan ha blåst in på taket. Smuts kan du också försöka att få bort. När snön kommer är det bra om du kan skotta bort det från taket. Fråga alltid din firma om skötselråd för dina solpaneler. Undersök också om hur ofta ditt system behöver undersökas. Med dina nya solpaneler är du nu en sann miljövän som inte kommer att släppa ut onödiga gifter och gaser. Det kommer heller inte ut utsläpp när du använder din energi och du kan känna dig nöjd över att du har valt en energi som är naturlig och klimat smart.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: