För- och nackdelar med solenergi

Omfamna nya tidens elenergi
March 26, 2019
Detta ska du tänka på inför installeringen
April 14, 2019

Det finns flera fördelar med att använda sig av alternativa energikällor, som solenergi. Samtidigt så är det bra att vara medveten om nackdelarna, för att kunna göra ett väl informerat val. Här följer ett par punkter som visar både för och emot.

Miljövänligt

Det finns inget tvivel om att jordens resurser har utnyttjats på ett inte alltid så ansvarsfullt sätt. Samtidigt så förorenar många av de andra energikällorna dels vid utvinningen men även vid användande. Därför är solenergi ett alternativ som verkligen gynnar miljön och naturen. Det är en investering i framtiden, ett sätt att rädda jorden för barn och barnbarn.

Lätt att underhålla

När väl anläggningen för utvinnande av solenergi är på plats så kan man nästan glömma bort den. På hösten kan det vara bra att kontrollera, och eventuellt borsta bort löv och smuts. Själva panelerna brukar hålla i 25 år, och har en garanti för denna period. Växelriktarna har en något kortare livstid, men även de ligger på upp till 10 år. Naturligtvis är det bäst att fråga leverantören om riktlinjer och sedan att regelbundet kontrollera installationen.

Öka värdet på huset

En installation för solenergi räknas som en förbättring på huset och kan göra att värdet stiger. Allt fler är intresserade av alternativa energikällor och detta kan framhävas vid försäljning. Det är även första steget mot ett certifikat för energisnål bostad. För att förbättra husets skönhet, ta bort onödigt trädfälling bredvid ditt hus.

Dyrt att installera

Det kostar ganska mycket att sätta upp en anläggning för solenergi, även för en individuell villa. Men denna kostnad har ganska snabbt betalats tillbaka och efter bara drygt fem år brukar man börja se en vinst. Helt klart är det mycket att lägga ut vid ett tillfälle, det är trots allt fråga om en långsiktig investering.

Beroende av vädret för energi

Det går att utvinna solenergi även när det är molnigt, men helt klart så är soliga dagar det allra bästa. Även i norra Sverige så brukar dock soldagarna räcka till, men energitillförseln är inte helt jämn. En riktigt kall vinterdag kan det vara svårt att värma upp hemmet med bara solenergi, och många använder den som ett komplement till en kamin eller liknande.

Värt besväret med solenergi?

De flesta tycker att det är värt både investeringen av pengar och den ojämna energiproduktionen. Vartefter som solpanelerna blir mer sofistikerade och även vanligare så kommer det att bli allt lättare och billigare att få den energi som behövs. Den allra största fördelen för de flesta förblir dock miljöaspekten.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: