Omfamna nya tidens elenergi

Lär känna solen
March 15, 2019
För- och nackdelar med solenergi
April 12, 2019

Solpaneler omger sig av ett visst motstånd och oförståelse bland oss. Trots att det är både bevisligen billigare i längden och en uppenbar miljövänlig energikälla. Det finns vissa som tror att solenergi är bara till för människor som är nördigt teknikintresserade som bygger upp med lätthet sina solpaneler på sina hus. Det var så det började, men nu har utvecklingen gått framåt och solpaneler är nu till för precis alla. Fler och fler kommer att upptäcka alla goda fördelar med att kunna producera sin alldeles egna el till sitt boende.

Det är lätt att installera

En annan fördom som florerar runt är att installera solpaneler är alldeles på tok för svårt och knepigt. Det som du behöver göra är att fråga din kommun om tillstånd och sen ska du kontakta en bra firma som kan hjälpa dig att installera upp dina solpaneler på ett professionellt och smidigt sätt. Om du installerar på det tak som du har brukar det vanligtvis inta förekomma några problem, men om du skulle behöva installera upp solpaneler på högre ställningar så kan du vara skyldig till att ansöka om bygglov först. Hela installationen tar inte en vecka, utan den monteras upp på bara en dag. Så det hela kan ju inte bli enklare än så.

En annan fördom som är värd att ta upp är att många tror att deras hus kommer att sänka i värde om dom installerar upp solpaneler på sitt tak. Det är helt fel och det är många kunniga som jobbar på bostadsmarknaden som anser att miljöanpassade hus kommer att vara helt rätt i framtiden. Solcellerna kommer heller inte att förstöra ditt tak. Utan man monterar ovanpå det befintliga taket.

Kostnaden

Många anser att det är alldeles kolossalt dyrt att skaffa solpaneler. Det är sant att investeringskostnaderna är dyra i början. Men du kommer att ha betalt av hela kostnaden efter cirka 15 år, efter det kommer elkostnaderna vara gratis i 15 år framåt. Solceller brukar hålla i upp till 30 år. För en villa kommer du att kunna spara in på elräkningen med cirka 6000–7000 kronor per år. Att investera i solpaneler är ett långsiktigt och miljövänligt alternativ som är en investering för både dig och miljön.

Sedan stöter man alltid på den klassiska fördomen att solen skiner ju inte tillräckligt i Sverige för att man vill kunna satsa på att införskaffa solpaneler. Det är sant att vi lever i ett halvt år av dystert vintermörker, men samtidigt är våra sommardagar väldigt ljusa och långa. På den perioden samlar vi ihop all den elen som vi kan förbruka under dom mörka månaderna.

Trender och åsikter

Nej, jag kan inte ha solpaneler det passar inte mitt hus och dessutom ser det inget snyggt ut. Denna åsikt grundar sig i pinsam okunskap och är inte relevant i dagens samhälle som ska utmärka sig för att vara miljövänligt inriktad. Solpaneler finns i alla former och storlekar och kan anpassas till de allra flesta lutningar som finns på hustak. Att det skulle vara fult är givetvis en åsikt som är upp till och en att ha. Men ju mer som solpaneler blir vanligare kommer vi säkert att ändra våra åsikter om vad som är fult och fint på våra byggnader.

 

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: